כיצד בעיות קשב וריכוז משפיעים על החיים?
בעיות קשב וריכוז – בעידן זו נדרשים תלמידי כיתות גן ובית ספר לשבת "בריכוז" להקשיב לגננת או למורה ולהיות מרוכזים במשך זמן מסוים, מתחילות הגננות והמורים לגלות את מי שסובלים מהפרעת קשב וריכוז הקרויה גם ADHD.
הפרעות בקשב וריכוז גורמות לילדים קושי רב בשהייה או בהקשבה למשך זמן רב. הם נוהגים באימפולסיביות, פעילים יותר מדי, כאשר סביבתם כולם מרוכזים וקשובים. בדרך כלל ההתנהגות החריגה שלהם מפריעה גם לילדים אחרים, וכך בעצם מצאים את עצמם ילדים עם בעיות קשב וריכוז כחריגים, מי שמתקשים יותר מכולם בישיבה או הקשבה ומופנים לאבחונים וטיפול בהתאם.
על פי המידע הקיים היום בין 5-10% מכלל תלמידי בתי הספר בגילאי 12 שנה, סובלים מ-ADHA כאשר התופעה שכיחה פי שלושה בנים מאשר בבנות. זה בא לידי ביטוי בכך שבנים יותר תנועתיים, מרעישים ופזיזים. בגילאים יותר מבוגרים הפרעת הקשב זהה גם אצל בנים וגם אצל בנות.
ילדים המאובחנים עם ADHD יכולים להיות בעיקר עם בעיית קשב, בעיקר עם היפראקטיביות, גם היפר אקטיביות וגם הפרעת קשב.
קבוצה נוספת של ילדים תראה הפרעת קשב וריכוז, בלי פעילות יתר. הם יהיו שקטים, חולמניים ופאסיביים. ההפרעה תהיה קיימת בצורה יותר שקטה.
חשיבות האבחון המוקדם- בעיות קשב וריכוז
יש חשיבות רבה לאבחון מוקדם וטיפול בהפרעת קשב וריכוז, זאת לאור הנזקים שעלולים להתקיים לתלמידים והן למצבם מבחינה חברתית. הבעיה ההתנהגותית המרכזית האופיינית לילדים אלה היא, אימפולסיביות יתר.
כידוע היום יש מודעות גדולה מאוד לנושא של בעיות קשב וריכוז בבתי הספר ומרבית הילדים כבר מאובחנים כשהם בכיתות הנמוכות של בית הספר. הם מתקשים לשבת הרבה זמן באותו מקום, לא מצליחים להקשיב לכל השיעור ובשל כך מתקשים בהכנת שיעורי הבית וכל הזמן צריכים להשלים פערים מול תלמידים אחרים.
ישנם תלמידים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז שיש להם יכולת אינטלקטואלית גבוהה והם לא היפראקטיביים. מצב זה יוצר בלבול משום שהם לא מאובחנים עם ההפרעה למרות שהיא קיימת והיא עלולה לגרום להם בהמשך ללא טיפול לבעיות התנהגותיות, רגשיות וחברתיות.
טיפול ב-ADHD
רוב הילדים הסובלים מבעיה של קשב וריכוז מפנים לטיפולים שונים וחלקם גם נוטל ריטלין. מטרת הטיפולים השונים היא לשפר את האינטראקציה החברתית שלהם והפחתת התוקפנות הפיזית והמילולית (שנובעת מתחושת תסכול וחריגות). לעתים חשוב לשלב עוד התערבויות כמו שינויים בסביבת הלימוד, הדרכת הצוות, שימוש במשובים ועוד.
70% מהילדים הסובלים מ-ADHD נוטלים תרופות מעוררות והן הבחירה הראשונה בטווח הקצר. הן מסייעות לשיפור בהתנהגות וכן ביכולות הקוגניטיביות.
ראו עוד: קליניקה להשכרה | רשת מרפאות מומחים